Conversatie deschisa in Alte probleme contabile la 04.10.2018
3893 4 3
ramona
Utilizator inregistrat
04.10.2018

am preluat contabilitatea la o gradinita privata-ONG  ;am peste 200 beneficiari -parinti (persoane  fizice) ;cand am preluat-o se taia bon fiscal dar era si o evidenta neclara privind clientii,nu aveam o evidenta  cine a platit si cine nu;.am vorbit la anaf si au zis ca pot taia chitanta la factura;acum ce voi face dupa 01.11.2018 ,merg pe chitante sau voi trece la bon fiscal ???multumesc

Oana
Utilizator neinregistrat
05.10.2018

Iti trebuie casa de marcat, iar dintre facturile emise, o parte se platesc, poate prin banca, dar pentru celelalte trebuie emis bon fiscal. 

OUG 28 / 199 precizeaza ca Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Ori, asociatia (probabil) de care vorbesti este operator economic si presteaza servicii catre populatie. 

Exista o lista de exceptii, la Art. 2 din OUG de mai sus, dar nu te incadrezi in niciuna. 

Cat despre faptul ca evidenta se tine mai greu ... eu zic ca trebuie mai multa atentie si un proces clar de urmarire a incasarilor. 

ramona
Utilizator inregistrat
05.10.2018

Sunt ONG - activitate fara scop patrimonial(gradinita +after);la  Anaf Gorj  mi au zis sa tai chitanta .le-am aratat ca nu se poate tine o evidenta clienti sigura si parintii stau sau nu stau sa ia bonul fiscal ,asa ca in momentul in care platesc li se elibereaza chitanta la factura care a fost emisa la inceputul lunii pt prestari servicii -scolarizare .

-persoana angajata special pentru incasari sau evidenta plati -parinti - nu

 

Oana
Utilizator neinregistrat
05.10.2018

Cat timp nu te regasesti la exceptii, nu faci exceptie. Modalitatea in care tinerea evidentei clientilor este usurata sau ingreunata, nu are importanta. 

La ANAF au dat un raspuns, dar si-l asuma? 

Cat despre evidenta, o parte dintre parinti fac transfer bancar. Pentru cei care platesc numerar, de cate ori lasa banii, pleaca cu bonul fiscal. Ca la chiosc. 

Faptul ca este fara scop patrimonial, nu conteaza. 

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.
  Discutie deschisa in Alte probleme contabile avand ca subiect Case de marcat