RO e-Transport: Mijlocul de transport utilizat


Dacă, în urma analizei anterioare, natura transportului conduce la concluzia că poate fi raportabil, se verifică tipul mijlocului de transport. Dacă masa tehnic admisibilă este peste 2.5 tone, se merge mai departe cu analiza. În caz contrar, neîndeplinirea acestei condiții face ca transportul să nu fie raportabil.

 

RO e-Transport: Masa brută totală a bunurilor sau valoarea acestora

 

Criteriile pentru raportare au în vedere și masa brută a bunurilor transportate (500 kg) respectiv valoarea totală a acestora (10.000 lei). În cazul în care primele două condiții (natura transportului și masa mijlocului de transport) sunt îndeplinite, se analizează masa bunurilor și valoarea acestora. Dacă cel puțin una dintre cele două condiții se îndeplinește, transportul trebuie raportat și pentru el trebuie să se obțină cod UIT.

 

Ordinul nr. 1.337/1.268/2024
(4) Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg, sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

 

Nu analizăm aici toate excepțiile, dar trebuie să avem în vedere că una dintre ele face referire la transportul bunurilor de către prestatorii de servicii poștale în colete poștale. Pentru acestea nu este necesară raportarea transportului și obținerea codului UIT. Colet poștal reprezintă, conform OUG 13/2013, trimitere poștală cu greutatea maximă de 31,5 kg, ce conține bunuri cu sau fără valoare comercială.