Conversatie deschisa in Alte probleme contabile la 28.02.2020
729 2 2
adina bresug
Utilizator inregistrat
28.02.2020

Buna ziua 

Am urmatoarea speta si va rog sa imi spuneti cum se procedeaza 

Suntem institutie publica cu activiate economica generatoare de venituri,avem in administrare o zona de agrement  unde exista si punct de vanzare cu amanuntul produse alimentare(cafea,suc,alimente).Marfa din gestiune se descarca din programul de gestiune  prin BF cantitate/ valoare astfel incat programul ne ofera un stoc real la orice ora din zi .

Vrem sa implementam un nou mod de  servire a populatiei si anume :in momentul in care utilizatorul vine la piscina ii vom da o bratara pe care el isi va depune o suma de bani pt a-si procura produsele alimentare de care are nevoie .Cum procedam in acest caz .Se elibereaza bon fiscal pt suma incarcata pe bratara si la plecare  banii care raman neconsumati se vor elibera pe baza de dispozitie de plata si factura de storn  sau pur si simplu incarcam bratara ,utilizatorul face consumatie in zona de food court de unde i se elibereaza bon fiscal iar in cazul in care ramane cu bani neconsumati la plecare i se va da diferenta care este inregistrata pe bratara ?

Problem,a e ca pe BF eliberat de la zona de food court cum v-a aparea incasarea dac nu e cu numerar ci pe baza de bratara ?

Este cineva in aceasta speta si sa imi spuna cum este corect din punct de vedere contabil, fiscal etc ?

Multumesc !

Oana
Utilizator neinregistrat
02.03.2020

Fara sa pretind ca asta este solutia perfecta, cred astfel: 

In momentul in care se achita suma de bani, se considera un avans. Nu se poate colecta TVA pentru ca in incinta se pot consuma produse cu 9% (alimente) sau cu 19% (alcool). 

Bratara respectiva are capacitatea de a pastra pe ea o serie de informatii, astfel: 

1. Suma achitata drept avans: 

2. Produsele consumatate: tip, valoare. 

La iesire, se citeste bratara si se emite bon fiscal: pe fiecare produs, cu cota aferenta - abia atunci se stie valoarea TVA-ului. Se retine suma reprezentand consumatia, din avans. Restul se returneaza. Daca ceea ce s-a consumat depaseste avansul (daca permiteti asa ceva) clientul achita suma ramasa de plata. 

Intrebare: De ce nu faceti ca la Therme? Clientul achita intrarea (daca este cazul) si primeste o bratara. Pe baza bratarii cumpara produse din interior (ati putea seta o limita de 2-3-5 sute de lei, sa limitati pierderea in cazul in care clientul intrece masura si nu mai poate achita). La iesire se citeste bratara si clientul achita consumatia. 

Este mai eficient, pentru ca nu stai sa-i mai dai inapoi suma neutilizata. 

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.