Conversatie deschisa in Alte probleme contabile la 01.05.2022
4631 1 1
Stefan
Utilizator inregistrat
01.05.2022

Buna ziua! Detin o firma neplatitoare TVA si as dori sa fac dropshipping direct din china in Romania si am cateva nelamuriri in privinta platii TVA-ului pentru importul din afara UE. As fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta.

Procesul va fi urmator: clientul intra pe site-ul meu, comanda produsul dorit, iar eu apoi intru pe platforma furnizorului si comand produsul respectiv in Romania introducand ca si adresa de livrare adresa clientului.

Acum stiu ca odata cu noile reglementari pentru import din afara UE din 1 iulie 2021 (IOSS), detinatorii de magazine online si platformele de tip market place sunt obligati sa colecteze TVA-ul din valoarea produsului pe care il vand si sa il plateasca cu ajutorul codului IOSS inregistrat legal. Iar daca acel produs, in momentul in care ajunge la vama nu detine un cod IOSS valid, va fi distrus.

Ei bine, furnizorul de unde cumpar eu produsele are un cod vaild IOSS si mi-a comunicat faptul ca pot trimite produsele in Romania cu codul lui. In cazul in care trimit produsele cu codul IOSS al furnizorului, TVA-ul va fi platit de el dar la valoarea produsului declarat de el. (ex. eu cumpar un produs cu 10 lei de la furnizor dar il vand clientului cu 30 lei, iar atunci TVA-ul va fi 19% din 10 lei - platit de catre furnizor)

Iar aici intervine dilema mea. Legea spune clar ca firma mea (ca si magazin online - shop), in cazul in care face import din afara UE, este obligata sa colecteze TVA-ul si sa il platesca la valoarea produsului declarat in factura (30 de lei). In schimb firmea mea este neplatitoare TVA si nu pot emite facturi cu TVA catre clienti. Iar daca as fi obligat sa platesc TVA-ul de import la valoarea produsului vandut de mine in shop (30 de lei) asta ar fi ca si cum firma mea ar fi platitoare TVA, desi nu este.

As fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o lamurire pentru aceasta problema deoarce contabila mea nu este foarte sigura ce sa ma sfatuiasca. Va multumesc!

Nu exista raspunsuri momentan. Raspunde primul la intrebare.
Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.