Conversatie deschisa in Alte probleme resurse umane la 22.01.2020
1214 5 5
Virgil
Utilizator neinregistrat
22.01.2020

Buna ziua,

Este obligatoru necesar completarea unei declaratii pe propria raspunderea unei persoane aflata in intretinere din moment ce o declaratie cu persoane aflate in intretinere a fost completata deja?

Din moment ce am declarat ca am o persoana in intretinere de ce ar fi necesar si o declaratie din partea persoanei aflata in intretinere? Este obligatoriu?

Multumesc pentru raspuns,

Virgil

Anca
Utilizator neinregistrat
22.01.2020

Depinde de situatie. In cazul copiilor, nu mai este necesara. Copiii sunt considerati intretinuti. In cazul sot / sotie este necesara. 

Prin aceasta a doua declaratie persoana aflata in intretinere declara ca indeplineste conditiile pentru a fi intretinuta. 

Virgil
Utilizator neinregistrat
23.01.2020

Buna dimineata,

Multumesc pentru raspuns.

Dar este obligatoriu?

Sotia nu are nici o legatura cu angajatorul meu. Fiind angajat imi asum raspunderea pentru declaratia facuta; sotia nu are nici o obligatie in fata angajatorului meu.

Multumesc,

Virgil

Anca
Utilizator neinregistrat
23.01.2020

Da, este obligatorie pentru a se acorda deducerea suplimentara. 

 

Codul fiscal: 

Contribuabilul va prezenta plătitorului de venituri din salarii documentele justificative care să ateste persoanele aflate în întreținere, cum sunt: certificatul de căsătorie, (...), adeverința de venit a persoanei întreținute sau declarația pe propria răspundere și altele. Documentele vor fi prezentate în original și în copie, plătitorul de venituri din salarii păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.

Declarația pe propria răspundere a persoanei aflate în întreținere, cu excepția copilului minor, trebuie să cuprindă următoarele informații:
a) datele de identificare a persoanei aflate în întreținere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
b) datele de identificare a contribuabilului care beneficiază de deducerea personală corespunzătoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
c) acordul persoanei întreținute ca întreținătorul să o preia în întreținere;
d) nivelul și natura venitului persoanei aflate în întreținere, inclusiv mențiunea privind suprafețele de teren agricol și silvic deținute, precum și declarația cu privire la desfășurarea de activități agricole, silvicultură și/sau piscicultură;
e) angajarea persoanei aflate în întreținere de a comunica persoanei care contribuie la întreținerea sa orice modificări în situația venitului realizat.
Declarațiile pe propria răspundere depuse în vederea acordării de deduceri personale nu se emit ca formulare tipizate.

Virgil
Utilizator neinregistrat
23.01.2020

Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns si timpul acordat

Virgil

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.