Conversatie deschisa in Contabilitatea in partida dubla la 11.11.2019
901 2 2
Diana
Utilizator neinregistrat
11.11.2019

La data de 30 septembrie 2019 societatea achiziționează materie primă dintr-un stat membru al Uniunii Europene pe bază de aviz. Marfa ajunge în 30 septembrie dar factura se emite în luna octombrie. Care sunt cursurile valutare care trebuiesc utilizate pentru înregistrarea în contabilitate a mărfii primite? 


Mulțumesc

Andra
Utilizator neinregistrat
11.11.2019

Legea contabilității te obligă să recunoști recepționarea produselor achiziționate la data la care acestea au intrat în societate. Asta înseamnă că la 30 septembrie trebuie să înregistrezi produsele prin recunoașterea în contul de stocuri aferent și a contului 408 furnizori facturi de primit. Cursul este cel valabil în data de 30 septembrie. 

În septembrie nu ai nicio obligație privind înregistrarea taxei pe valoarea adăugată. Ulterior, în octombrie, în momentul în care vine factura fiscală pentru achiziția efectuată, se face taxarea inversă 4426 = 4427. Cursul utilizat pentru înregistrarea taxării inverse este cel valabil în ziua din octombrie - ziua în care a fost emisă factura. Ulterior trebuie să anulezi sumele din contul 408 și să le înregistrezi în contul 401.

Produsele achiziționate vor rămâne înregistrate în contabilitate la cursul valutar al zilei în care se făcut achiziția respectiv cel din 30 septembrie. 

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.
  Discutie deschisa in Contabilitatea in partida dubla avand ca subiect Contabilitate stocuri