Conversatie deschisa in Contractul de munca la 18.05.2020
344 1 1
Gaspar
Utilizator inregistrat
18.05.2020

Buna ziua Tuturor,

Persoana a fost angajata cu contract de munca definitiv incepand cu data de 01.02.2017 pe post de facturista. Doamna naste la data de 31.05.2018 si depune cerere in 26.07.2018(pana la aceasta data este in concediu de maternitate) solicitand suspendarea contractului de munca pentru ingrijirea copilului pentru perioada 01.08.2018 - 31.05.2020.

A intervenit starea de urgenta, firma si-a restrins activitatea ( suntem distribuitori de echipamente tipografice, tipografiile nu prea mai lucreaza ca atare nu vor mai cumpara nici echipamente tipografice  - pentru noi se pare ca anul acesta este compromis total, dar incercam sa supravetuim).

Analizand situatia, s-a intocmit o Nota de Fundamentare in 23.03.2020 si pe baza acestuia s-a luat o Hotarire AGA pentru desfiintarea  a  2 posturi :

- facturist - postul pe care era incadrata doamna in cauza si are contractul suspendat

- introducere date si validare - o alta dna.

Hotararea AGA s-a comunicat la cele 2 persoane, la dna. cu introducere date, dupa expirarea previzului de 20 zile lucratoare i s-a desfcaut contractul de munca (s-a trecut in somaj).

Dna cu contractul suspendat pentru cresterea copilului, a depus cerere de reactivare a contractului suspendat incepand cu data 29.04.2020(solicitand reactivarea contractului cu o luna mai repede ca ultima luna ar fi obligatoriu sa fie tatal copilului cu contractul suspendat pentru cresterea copilului). A urmat inca 2 cereri de amanare a reactivarii contractului de munca avand in vedre ca perioada de ingrijire a copilului a fost prelungita de 2 ori, ultima cu ordonanta 70/14.05.2020 pana la data de 31.05.2020.

Fiind o situatie speciala numai stim ce este legal si ce nu este, care ar fi drumul corect  avand in vedere ca firma nu suporta inca un angajat ca  urmare crizei Coronavid - incercam  sa pastram chiar si cu pierderi financiare , inginerii  de service a caror formare necesita 5-10 ani.

Intrebari:

- Se poate trimite in somaj persoana cu contractul suspendat pentru cresterea copilului sau nu? 

- Care este procedura daca expira prelungirea perioadei pentru cresterea copilului la 31.05.2020?

-Pot trece de la contract suspendat direct la desfacerea contractului de munca avand in vedere ca postul s-a desfiintat - lucru comunicat la pers. in cauza in 27.03.2020?

- trebuie sa reactivam contractul si sa majoram salariul la nivelul actual(fata de 2018) dupa care sa-i dam preaviz de 20 de zile urmat de trimitere in somaj?

- Trebuie sa reactivam contractul si nu-o  putem trimite in somaj, o perioada de 6 luni?

-anumiti specialisti in HR si juristi consultati, spun ca nu se poate desface contractul de munca sub nici o forma - nici disciplinar, nici daca cunostintele nu corespund postului,- ce se poate face in cazul de fata?

- Persoana in cauza daca se reangajeaza nu are la cine sa lase in grija copilul de 2 ani ?

Cu deoesbit respect Gaspar

 

 

Nu exista raspunsuri momentan. Raspunde primul la intrebare.
Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.

Top consultanti TheExperts
Consultantul zilei