Conversatie deschisa in Contributii sociale la 18.01.2018
1347 3 3
Reli
Utilizator neinregistrat
18.01.2018

Buna ziua! Sunt diagnosticata cu osteoporoza din 2015. In 2017 am incasat dividende peste acel plafon, dar si pentru cateva luni, venituri din salarii. Intrebarea este daca am obligatia de depunere a declaratei 600 cat si de plata la contributii CASS in 2018, avand in vedere ca  osteoporoza este una dintre afectiunile incluse in programele nationale de sanatate, conform art 154, al. 1 lit. f), iar in norme nu se face nicio precizare. Totodata as dori sa stiu care sunt documentele cu care pot face dovada acestui drept de exceptare, in cazul unui raspuns afirmativ. Multumesc anticipat!

Consultant
18.01.2018

Ordinul care reglementeaza Declaratia 600 spune clar ca "Persoanele fizice care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor at.154, datorează contribuția ...".

In consecinta, cele care se incadreaza in categoriile exceptate nu datoreaza contribuatia. 

Problema pe care o vad eu tine de faptul ca in D600, la CASS, se mentioneaza: "Declar ca nu ma incadrez in categoriile de persoane exceptate de la plata ...", dar nu exista o rubrica si pentru cei care au venituri care depasesc plafonul, dar se incadreaza in categoria persoanelor exceptate. 

In acest caz, societatea care a platit dividendele va depune declaratia 205 si va declara veniturile. ANAF, probabil, va va identifica drept beneficiar care a primit dividendele si care, in lipsa altor informatii, trebuia sa depuna D600 si sa plateasca CASS. 

Ordinul nu face referiri la persoanele exceptate de la plata, din pacate. Ar fi trebuit macar o rubrica in care sa se declare pe propria raspundere ca persoana se afla in categoria contribuabililor exceptati. 

 

 

 

Reli
Utilizator neinregistrat
18.01.2018

Si, daca ma trezesc cu decizie de la ANAF trebuie sa fac dovada cu ce? Cu rezultatul analizelor si diagnosticul dintr-o trimitere la tratament?  Nici idn sisteul de sanatate nu ai vreo dovada, care sa fie recunoscuta sau comunicata catre ANAF, atasata acelui CNP.... Consider ca cu CNP pe care il are si CASMB, dar si ANAF, ar trebui undeva sa aiba toate informatiile, astfel incat sa nu ma caut eu de documente/dovezi, cata vreme au si unii si altii acelasi CNP; doar ca sitemul ar trebui sa functioneze in toate planurile sociale  cu un cod de asigurat/contribuabil, etc. In felul asta nu ar mai fi oameni pusi pe drumuri, aiurea. Un sistem care functioneaza precum invata lautarii notele muzicale; si nu unul, ci toate vad. Cu cat e mai ceata cu atat e mai bine pentru unii! 

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.