Conversatie deschisa in Legislatie resurse umane la 27.02.2018
1267 2 2
Georgeta
Utilizator inregistrat
27.02.2018

Buna ziua

Ne confruntam cu o situatie in  care nu stim cum sa procedam.

Avem personal angajat si detasat in afara Romaniei . Detasarea este periodica mentionata prin act aditional si aprobata de catre angajat.(o luna, 2 luni).

Angajatul are transportul international asigurat,cazare, diurna. Se prezinta la locul de munca , (Franta) dar am avut situatii cand din motive nejustificate precum ca nu se intelege cu colegi din locuinta,sau primeste o alta oferta salariala , paraseste pur si simplu locul de munca unde este detasat, fara nici un preaviz. Normal ca firma trebuie sa gaseasca imediat un inlocuitor,. iar productia sau finalizarea lucrari este si ea afectata in unele cazuri.

Intrebarea noastra este CUM TREBUIE SA ACTIONAM IN ASTFEL DE SITUATII, cum sa incheiem Contractul unui angajat care paraseste locul de munca pe perioada detasari. Ce clauze sunt legale de mentionat in contract sau actul aditional.

Va multumesc

viorel55
Utilizator inregistrat
05.03.2018

Presupun ca toti angajatii au un contract de munca in Romania. In conditiile in care, locul de munca este parasit de catre angajat, automat contractul se suspenda deci inceteaza plata CAS,CASS iar persoana devine "neasigurat". Asa prevede Codl Muncii Daca revine la munca, sau doreste sa-si faca lichidarea, cheltuielile de deplasare se constituie ca "imputatii". In plus se pot percepe "garantii", fie din salariul curent, fie la inceputul detasarii. Se mai pot incheia contracte civile aditionale care sa prevada recuperarea cu majorari si penalitati a cheltuielilor, in cazul in care detasarea s-a intrerupt din cauze nedatorate angajatorului. 

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.