Conversatie deschisa in Taxa pe valoarea adaugata la 11.11.2019
1120 2 2
Aura
Utilizator neinregistrat
11.11.2019

O societate beneficiază de serviciile la un partener din Uniunea Europeană pentru care primește factură. Societatea nu este înregistrată în scopuri de TVA. Există vreo obligație fiscală în materie de TVA privitoare la această operațiune potrivit codului fiscal? Prestatorul îmi cere cod de înregistrare în scopuri de TVA, ori societatea beneficiară este neplătitoare ...

Deni
Utilizator neinregistrat
11.11.2019

Achiziția de servicii este taxabilă în România acolo unde este stabilit beneficiarul persoană impozabilă. Asta înseamnă că furnizorul va emite întotdeauna factură fără TVA urmând ca în România să se recunoască taxa pe valoarea adăugată aferentă facturii în cota de TVA de 19%.

Înainte de a beneficia de servicii intracomunitare societatea ar fi trebuit să se înregistreze în scopuri de TVA - înregistrare specială - căpătând un cod special de TVA altul decât codul de înregistrare pe care îl aveți în prezent de la Registrul Comerțului.

Pe acel cod de TVA va trebui să se declare operațiunea: prin declarația 390 pe de o parte și prin decontul special de taxa pe valoarea adăugată formularul 301. Pentru că societatea este neplătitoare de TVA - realizează operațiuni scutite fără drept de deducere, în contabilitate se va înregistra taxarea inversă 4426 egal cu 4427 și ulterior se va anula TVA deductibil.

Societatea nu are dreptul să îl deducă, motiv pentru care pentru toate operațiunile de acest gen vei rămâne cu TVA de plată egală cu valoarea rulajului în lună a contului de TVA colectat. TVA-ul respectiv se plătește la bugetul de stat până în 25 luna următoare. 
 

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.
  Discutie deschisa in Taxa pe valoarea adaugata avand ca subiect Inregistrarea in scopuri de TVA