Conversatie deschisa in Taxa pe valoarea adaugata la 11.04.2018
2496 4 2
noiembriesm
Utilizator inregistrat
11.04.2018

Buna ziua.

Va rog sa aveti amabilitatea sa ma ajutati sa clarific urmatoarea problema legata de tva, si anume:

PFA neinregistrata in scopuri de TVA factureaza servicii (traduceri) catre o persoana fizica din UE. Ce are de facut PFA-ul din RO? (1) Isi ia cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare (2) ? Intocmeste factura cu TVA sau fara TVA ? Intocmeste declaratia 390 ?

M-ar ajuta si temeiul legal. Multumesc frumos.

 

Ana
Utilizator neinregistrat
12.04.2018

Cred ca nu este solutia corecta pentru ca beneficiarul este persoana fizica (persoana neimpozabila). 

 

Art. 317, alin (1), lit b) spune: 

b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

 

Persoana obligata la plata taxei este beneficiarul persoana impozabila (nu este cazul tau). 

 

Daca te inregistrezi in scopuri de TVA pentru relatie intracomunitara, devii platitor de TVA pe tot ceea ce inseamna relatie UE (nu RO). Pentru ca beneficiarul este persoana neimpozabila iar tu, pe relatie UE, esti inregistrat in scopuri de TVA, trebuie sa facturezi cu TVA - eu, cel putin, asa interpretez. 

 

Concluzie: pentru ca nu te obliga nimic la inregistrare in scopuri de TVA (pe relatie UE) - beneficiarul este persoana fizica, deci nu persoana impozabila, ramai asa cum esti, facturezi fara TVA, nu faci D390 si nu ai obligatii privind TVA in RO. 

 

In ceea ce priveste D390, la prestari servicii se declara

c) prestările de servicii prevăzute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naștere în luna calendaristică respectivă;

Beneficiarul fiind persoana fizica, nu genereaza obligatii de declarare. 

 

 

noiembriesm
Utilizator inregistrat
11.04.2018

Cred ca m-am clarificat. Procedez asa: obtin cod de tva cf art 317, facturez fara tva, nu fac declaratia 390.

Multumesc frumos.

O seara buna.

 

noiembriesm
Utilizator inregistrat
14.04.2018

Nu cred ca este corecta afirmatia:  Persoana obligata la plata taxei este beneficiarul persoana impozabila (nu este cazul tau).  Relatia este Persoana Impozabila la Persoana Neimpozabila, situatie in care locul este la furnizor, conform art. 278, alin 3:

  3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă și-a stabilit sediul activității economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. în absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită. Norme metodologice

Locul este Romania, PFA nu este inregistrat in scopuri de TVA, facturez fara TVA. Sunt de acord cu TINE..

Legat de inregistrarea in scop de TVA, conform art. 317 cred ca nu am fost prea inspirat in prima faza. AI DREPTATE, NU TREBUIE SA MA INREGISTREZ.

Multumesc frumos pentru raspuns.

O zi buna.

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.