Conversatie deschisa in Taxa pe valoarea adaugata la 04.10.2018
809 3 3
Tiberiu
Utilizator neinregistrat
04.10.2018

Buna ziua, Am un PFA de prestari servicii de web design, neplatitoare de TVA si as dori sa stiu care sunt regulile de facturare si ultimele reglementari in cazul facturarii EU si Non Eu.

(1) Mai in detaliu as vrea sa stiu daca pt o persoana fizica din UE se emite factura cu TVA? Dar pt o companie?

(2) Acelasi lucru as vrea sa stiu pentru persoanele fizice/companii Non Eu.

(3) In ce caz trebuie sa ai codul special de TVA?

Va multumesc!

Oana
Utilizator neinregistrat
04.10.2018

Avem asa (sumar): 

1.1 - Beneficiar persoana fizica din UE - factura se emite fara TVA, nu ai obligatia sa-ti iei cod special de TVA

1.2 - Beneficiar persoana juridica din UE (persoana impozabila, inregistrata sau neinregistrata in scopuri de TVA in statul sau) - factura se emite fara TVA, ai obligatia sa te inregistrezi in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare (adica sa iei acel cod special de TVA). 

2. Beneficiari NON UE - este un fel de "export" de servicii - factura se emite fara TVA, nu ai obligatia sa ai cod special de TVA. 

3. Doar pentru pct. 1.2

 

Detaliu pentru 1.2: 

ART. 317 - Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziții intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligația să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activității economice în România, neînregistrată și care nu are obligația să se înregistreze conform art. 316 și care nu este deja înregistrată conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislația altui stat membru al art. 307 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

ART. 307 - Persoana obligată la plata taxei pentru operațiunile taxabile din România
(2) Taxa este datorată de orice persoană impozabilă, inclusiv de către persoana juridică neimpozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestării în România conform art. 278 alin. (2) și care sunt furnizate de către o persoană impozabilă care nu este stabilită pe teritoriul României sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar dacă este înregistrată în România conform art. 316 alin. (4) sau (6).

InkaI
Utilizator neinregistrat
29.10.2018

Buna ziua. Am aceeași situație: PFI care furnizează servicii către entități impozabile din UE. In afara de înregistrarea in scopuri de TVA, ce mai presupune aceasta situație? Declarații completate in plus la ANAF, Contabilitate lunară, plata TVA ului de 19% de către PFI? Mulțumesc mult!

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.
  Discutie deschisa in Taxa pe valoarea adaugata avand ca subiect Taxa pe valoarea adaugata - diverse
  Citeste mai multe despre Taxa pe Valoarea Adaugata

Top consultanti TheExperts
Consultantul zilei