Articolul initial

 

Apariția noii contribuții - contribuția asiguratorie pentru muncă ar impune, în mod normal, modificarea vectorului fiscal pentru fiecare dintre contribuabilii care au calitatea de angajatori.

 

Astfel, începând cu data de 01.01.2018, toate persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora ar trebui să depună declarația de mențiuni, în termen de 15 zile, în vederea înscrierii, în vectorul fiscal a contribuției asiguratorie pentru muncă.  


Având în vedere numărul mare de contribuabili care trebuie să depună Declarația 010 pentru modificarea vectorului fiscal, ANAF a decis ca includerea în vectorul fiscal a contribuției asiguratorii pentru muncă să se facă din oficiu

 

Potrivit unui proiect de ordin postat de ANAF, pentru a veni în sprijinul contribuabililor și pentru a evita aglomerația la ghișeele organelor fiscale centrale, având în vedere termenul scurt de depunere a declarației de mențiuni, se propune ca modificarea vectorului fiscal pentru contribuabilii care au calitatea de angajatori să fie realizată de către organele fiscale centrale competente. Prin urmare, prin proiectul de ordin se propune modificarea de către organul fiscal central competent a vectorului fiscal pentru toți contribuabilii persoane fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilați acestora, prin înscrierea contribuției asiguratorie pentru muncă. 


Potrivit proiectului de ordin, contribuția asiguratorie pentru muncă se înscrie, cu data de 01.01.2018, în vectorul fiscal al contribuabililor care, la data de 31.12.2017, au calitatea de angajatori sau sunt asimilați acestora. Modificarea vectorului fiscal se realizează, din inițiativa organului fiscal competent, pană la data de 15.01.2018.