Monitorizarea și analiza comerțului din marile centre angro, achizițiile din UE și importurile extracomunitare cu vânzările online și a livrărilor cu încasare ramburs sau plata online, realizate de firmele de curierat rapid, au evidențiat tipologii de acțiune în principal de către persoane fizice care cumpără produse la prețuri subevaluate pe care le vând en-detail online și încasează de la cumpărători contravaloarea, fără plata obligațiilor fiscal. 

 

Furnizorii acestor persoane fizice achiziționează intracomunitar sau importă bunurile prin firme proprii sau intermediare care sunt apoi lichidate după finalizarea formalităților de vămuire. 

 

ANAF va iniția în perioada imediat următoare acțiuni de control în vederea recuperării taxelor și impozitelor datorate, acolo unde este cazul, prin măsuri și proceduri fiscale. 

 

ANAF recomandă tuturor comercianților și face un apel către persoanele fizice sau juridice care au realizat vânzări cu livrări prin curierat să se asigure că au achitat toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat. 

 

De asemenea,  pentru a evita sancțiunile și impunerile legale, cei care au omis să își declare veniturile obținute o pot face în perioada imediat următoare prin conformare voluntară și astfel vor putea beneficia de facilitățile fiscale aplicabile pentru a intra în legalitate, ceea ce va duce la evitarea calculului de penalități. 

 

Operațiunea Mercur va continua în ritm accelerat și va fi extinsă pentru asigurarea fiscalizării încasărilor provenite din vânzările online de bunuri și servicii. 

 

Sursa: ANAF