Update (28.12.2017)

Un comunicat al Guvernului, emis astăzi, arată că s-a luat hotărârea ca plățile pentru BS și BAS să se facă în aceleași două conturi până la data de 30 Iunie, contul unic urmând a fi implementat începând cu 1 Iulie 2018. 

 

Iată mai jos comunicatul integral al Guvernului:

Plata obligațiilor fiscale în cont unic la Trezorerie, amânată cu șase luni

Plata în același cont unic a contribuțiilor sociale, precum și a impozitului pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2018. Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență care prelungește cu șase luni termenul de intrare în vigoare a normei privind efectuarea plății obligațiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018.

Astfel, până la 1 iulie 2018, vor putea fi utilizate cele două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017.

Măsura are scopul să protejeze contribuabilii de bună-credință, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligațiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilității plății.

Amânarea termenului de aplicare s-a stabilit având în vedere modificările legislative recent adoptate în domeniul fiscal, care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative și de plată.

În prezent, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie, sunt achitate impozitul pe profit/venit/dividende, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități, iar în celălalt sunt plătite contribuțiile la pensie, sănătate și șomaj.  

Sursa: gov.ro

 

Articolul inițial (22.12.2017)

Plata creanțelor fiscale într-un cont unic, măsură introdusă prin OG 30 / 2017 ar urma să fie amânată până la 1 Iulie 2018, potrivit unui proiect de OUG propus de MFP
  

Plata creanțelor fiscale într-un cont unic, aplicabilă de la 1 Iulie 2018

Prin Ordonanța Guvernului nr. 30/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a fost modificat art. 163 alin.(2) în sensul că în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central debitorii efectuează plata acestora într-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru obligațiile fiscale datorate. Conform art. II alin.(1) din OG nr. 30/2017 această normă intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2018. 

 

Art. 163,alin (2):  

În cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central și organul fiscal local, debitorii efectuează plata acestora într-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru obligațiile fiscale datorate. Tipurile de obligații fiscale supuse acestor prevederi se aprobă prin ordin al președintelui A.N.A.F., în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central și prin ordin al ministrului dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local.


Astfel, legislația actuală prevede că, începând cu data de 1 Ianuarie 2018, plata creanțelor fiscale se va face într-un cont unic, care va înlocui cele două conturi utilizate până în prezent, respectul contul unic pentru bugetul de stat (cont unic BS) și contul unic pentru bugetul asigurărilor sociale (cont unic BAS).  
  
Cu alte cuvinte, cele două conturi utilizate până acum pentru plata creanțelor fiscale reprezentând BS și BAS nu vor mai putea fi utilizate începând cu data de 1 Ianuarie 2018, urmând a fi înlocuite de acest cont unic care înglobează toate creanțele fiscale.  

 

MFP dorește amânarea implementării plătii creanțelor fiscale într-un cont unic


Prin proiectul de OUG postat pe site-ul propriu, ANAF dorește amânarea acestei măsuri pentru 6 luni, prevederile de mai sus urmând să se aplice, dacă OUG este adoptată, începând cu 1 Iulie 2018. 
  
Prin această măsură, MFP dorește să elimine riscul efectuării plății obligațiilor fiscale datorate organului fiscal central, după 1 ianuarie 2018, prin utilizarea celor două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017, cu consecința depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligațiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilitații plății,  precum și în vederea protejării interesului contribuabililor, raportat la bună lor credință.  
  
Astfel, potrivit proiectului de OUG inițiat de MFP,  
Termenul prevăzut la art. II alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 30/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 708 din 31 august 2017, referitor la art. 163 alin. (2) privind plata în contul unic a creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central se prorogă până la 1 iulie 2018. 
  
Ce efecte ar avea amânarea implementării plății creanțelor fiscale în contul unic 
Măsurile propuse prin acest proiect sunt favorabile mediului de afaceri deoarece amână întărea în vigoare a normei privind plata obligațiilor fiscale într-un singur cont unic evitând riscul efectuării de plăti, după 1 ianuarie 2018, prin utilizarea celor două conturi unice valabile pană la 31 decembrie 2017, cu consecința depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligațiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilității plătii, protejându-se astfel buna-credință a contribuabililor.