Conversatie deschisa in Contractul de munca la 16.04.2020
2414 5 5
Andreea
Utilizator neinregistrat
16.04.2020

Buna, 

Primele de paste pot fi acordate si salariatilor aflati in somaj tehnic? Este vorba despre cei 150 lei care nu se impoziteaza/

Firma obisnuieste sa ofere prime de paste tuturor salariatilor doar ca de data asta o parte dintre ei sunt in somaj tehnic si nu stiu daca li se poate acorda si lor prima de paste de 150 lei. 

Multumesc. 

Daniela
Utilizator neinregistrat
16.04.2020

Da, se pot acorda prime de Paste in bani, tichete cadou sau bunuri (sub forma de cadouri) daca se incadreaza in limita a 150 lei / persoana. 

Primele se acorda cu acesta ocazie pentru activitatea in general a salariatului - ar fi nedrept sa-i privezi macar de aceasta ocazie tocmai acum, cand le este mai greu. 

Legal vorbind, pe perioada suspendarii contractului de munca curg toate drepturile si toate obligatiile specifice acestuia, mai putin obligatia salariatului de a presta munca pentru care a fost angajat. 

In concluzie, da, ofera prime de paste si salariatilor aflati in somaj tehnic. 

johnnyb1981
Utilizator inregistrat
20.04.2020

In perioada somajului tehnic, contractul individual de munca este suspendat in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Conform art. 49 din Codul muncii:
 Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne

Astfel, pe durata somajului tehnic se suspenda prestarea muncii de catre salariat si plata drepturilor de natura salariala de catre angajator.
Potrivit alin.(3) de mai sus, pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Gioni
Utilizator neinregistrat
22.04.2020

Buna, daca salariatul are CIM suspendat și este în șisomaj tehnic si are salariul brut mai mare decât câștigul mediu brut pe economie, atunci angajatorul e obligat să-i plătească diferența dintre suma calculata cu 75% din salariul lui (conform Contractului colectiv de muncă) și suma calculata cu 75% din câștigul mediu brut pe economie? Mulțumesc!

0
Anda - 22.04.2020

Aici parerile sunt impartite, exisntand o exprimare care inca nu a fost modificata referitoare la indemnizatia minima de 75%. 

Din punctul meu de vedere, angajatorul este obligat sa acorde 75% din salariul de baza, chiar daca acesta depaseste salariul mediu brut. 75% din salariul mediu brut se suporta de la buget, diferenta o suporta angajatorul. 

Exista si alte opinii potrivit carora, pe perioada starii de urgenta, indemnizatia se stabileste la 75% din salariul mediu brut, prin derogare de la codul muncii - eu nu sutn de acord cu aceasta opinie, despre derogare nu scrie nicaieri. 

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.
  Discutie deschisa in Contractul de munca avand ca subiect Drepturi salariale
  Citeste mai multe despre Contractul de munca, Somaj tehnic