Conversatie deschisa in Impozitul pe venit la 08.05.2020
1083 4 3
Maftei
Utilizator inregistrat
08.05.2020

Am un PFA norma de venit si norma este sub salariu minim pe economie.

Nu platesc pentru pensie doar sanatatea.Am suspendat provizoriu activitatea pentru starea de urgenta si am primit ajutor de la stat.Problema este ca ajutorul este la valoarea 75% din salariu mediu pe economie care include si taxele.Eu am platit pana acum doar sanatatea, urma impozitul.

Intrebarea mea este ce trebuie sa fac cu banii primiti.Trebuie sa platesc cotizatia la pensie pentru aceste 2 luni pentru care am primit ajutorul?

PFA-ul este la norma de venit deci chiar daca castig 5000-10000 lei pe luna impozitul este acelasi 10% din norma de venit.

Lucretia
Utilizator neinregistrat
23.05.2020

Calculul obligator fiscale, în cazul indemnizației lunare acordată profesioniștilor potrivit OUG 30/2020 (cu excepția celei de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005), avocaților și persoanelor care obțin venituri din drepturi de autor se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor de impozit (10%), contribuției de asigurări sociale (CAS - 25%) și contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS - 10%), asupra indemnizației brute încasate de la agențiile pentru plați și inspecție socială județene.


Obligațiile fiscale menționate se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare până la data de 15 martie 2021.

0
Maftei - 23.05.2020

Multumesc de raspuns .

Sa inteleg ca acesti bani mi se adauga la norma de venit si atunci depasesc salariu minim pe economie si sunt obligat sa platesc toate taxele (Impozit, CAS,CASS) si asta nu i-mi covine.Pimesc de la stat pe 2 luni si jumatare 10 000 lei si platesc inapoi 15 000 lei taxele pe un an intreg.

Anda
Utilizator neinregistrat
23.05.2020

Nu cred ca aceste indemnizatii se iau in calcul la determinarea plafonului de 12 salarii minime pentru ca nu reprezinta venituri din desfasurarea activitatii proprii. 

Pentru Indemnizatii se vor CAS si CASS (si impozit, evident) in mod distinct, separat de celelalte venituri. 

Raspunde la intrebare

Raspunsul tau va fi vizibil imediat dupa aprobarea de catre unul dintre moderatorii TheExperts.
  Discutie deschisa in Impozitul pe venit avand ca subiect Impozitarea veniturilor
  Citeste mai multe despre Impozitul pe venit, Persoane fizice autorizate