Proiect OUG: Impozitul specific ar urma să se diminueze pentru anul 2020
Publicat la 14.04.2020 in Impozitul specific
1707 0 comentarii
Articolul inițial:
_________
Impozitul specific ar putea fi redus pentru anul 2020, reiese dintr-un proiect de OUG propus de MFP, prin care se intenționează ajustarea acestuia ținând cont de perioada stării de urgență.
Pentru contribuabilii obligați la plată impozitului specific unor activități, potrivit Legii Nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, se propune ca, pentru perioada în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate, să nu datoreze impozit specific.
În acest sens, impozitul specific stabilit potrivit Legii Nr. 170/2016, aferent anului 2020, se recalculează în mod corespunzător, fără a lua în calcul perioada în care aceștia au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate. Astfel, impozitul specific se determină prin împărțirea impozitului specific la 365 zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic în care a desfășurat activitatea.
De aceste condiții ar urma să beneficieze contribuabilii care întrerup activitatea total sau parțial și dețin certificatul pentru situații de urgență și care nu se află în insolvență.
Modificarea propusă de Finanțe:
(1) Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, potrivit Legii Nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru perioada în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate.
(2) Pentru aplicarea alin (1) contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr. 170/2016, aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic în care a desfășurat activitatea. Perioada în care contribuabilul a desfășurat activitatea se determină prin scăderea din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de zile aferent perioadei în care aceștia au întrerupt activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate.
..
(4) Pentru a beneficia de prevederile alin (1) și (2) contribuabilii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) întrerup activitatea total sau parțial și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri;
b) nu se află în insolvență conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Atenție! Prevederile de mai sus se regăsesc în cadrul unui proiect de OUG și nu se aplică momentan.