Publicată aseară în Monitorul Oficial, OUG 32/2020 modifică condițiile inițiale, prevăzute în OUG 30/2020, privind suportarea, de către stat, a indemnizațiilor de șomaj tehnic acordate pe perioada stării de urgență.  

 

Alături de profesioniștii definiți de Codul civil au mai fost adăugate și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare.  

 

În cazul în care toți aceștia își întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgentă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgentă pe teritoriul României, beneficiază, din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020. 

 

În ceea ce privește modificările aduse de OUG 32/2020, semnalăm:  

  • În OUG 30/2020 se punea condiția ca profesionistul să nu aibă calitatea de angajator. Această condiție a fost eliminată de OUG 32/2020.  
  • Referitor la desfășurarea activității, textul vechi menționa: "își întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii", în timp ce textul nou, modificat, prevede: "întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2". 
  • Dacă în forma inițială profesioniștii beneficiau de o indemnizație egală cu salariul minim brut pe țară, în forma actuală valoarea indemnizației s-a majorat la 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020. 
  • De indemnizație se poate beneficia în baza unei declarații pe propria răspundere.

 

Având în vedere că, în anul 2020, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat  este de 5.429 lei, indemnizația fixă pentru PFA și alte astfel de categorii va fi de 4.072 de lei brut pe lună. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, conform Codului Fiscal.