Periodic, surplusul de numerar rezultat din încasări mai mari decât plăți este depus în contul curent. Pentru respectarea regulilor specifice Split TVA, comerciantul va avea două soluții:

  • să depună tot numerarul în contul curent și apoi, în pe baza calculelor din contabilitate să mute din contul curent în contul de TVA suma reprezentând TVA încasat (mai puțin TVA aferent plăților efectuate)
  • să alimenteze, în același timp, ambele conturi-atât cel curent cât și cel de TVA, cu sumele rezultate din calcule.

 

Alimentarea contului de TVA în numerar este permisă, în sprijinul acestei afirmații venind chiar ordonanța 23 / 2017 care instituie sistemul de plată defalcată a TVA și care precizează: "Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligația să depună în numerar/să vireze în contul de TVA propriu ...".

 

Așa cum însăși ordonanța precizează, depunerea de numerar în contul de TVA este permisă, astfel încât singurele limitări sunt cele generate de operațiune în sine: timpul necesar, comisioanele aferente, limitările băncilor (de exemplu nu au casierie, iar alimentarea se face la bancomat utilizând cardul atașat contului curent).