Atenție! Prevederile privind declararea / plata impozitului pe dividende nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române dacă beneficiarul dividendelor deține, la data plății dividendelor, o participație de 10% la capitalul social de cel puțin un an de zile. Excepție fac și dividendele plătite fondurilor de pensii administrate privat sau organelor administrației publice.  

Art. 43 alin (4) din Codul fiscal:  
Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică romană unei alte persoane juridice române, dacă persoană juridică romană care primește dividendele deține, la data plătii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă de un an împlinit pană la data plătii acestora inclusiv. 

Art. 43 alin (5) din Codul fiscal:  
Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică romană: 
a) fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative; 
b) organelor administrației publice care exercită, prin lege, drepturile și obligațiile ce decurg din calitatea de acționar al statului/unității administrativ-teritoriale la acea persoană juridică romană. 

 

 Exemple de situații întâlnite în practică

 

Pentru exemplificarea precizărilor de mai sus, identificăm următoarele situații:  
 
1. Societatea a distribuit dividende în cursul anului 2017, iar acestea au fost achitate integral în cursul anului. 


1.1. Întreaga sumă reprezentând dividendele distribuite a fost achitată până la data de 30 noiembrie 2017 - nu există, în ianuarie 2018, obligații privind declararea și plata impozitului pe dividende. 


1.2. Dividendele distribuite în anul 2017 au fost achitate parțial până la data de 30 noiembrie 2017, iar restul în decembrie 2017. În acest caz:  

  • pentru dividendele achitate până la data de 30 noiembrie obligațiile privind declararea și plata impozitului au fost îndeplinite până pe data de 25 a lunii următoare celei în care s-au achitat - nu există obligații de declarare / plată în ianuarie 2018. 
  • pentru dividendele achitate în decembrie 2017, impozitul pe dividende trebuie declarat / plătit până pe data de 25 ianuarie 2017 - se aplică prevederile de bază. 

 

2. Societatea a distribuit dividende în cursul anului 2017, dar nu s-au făcut plăți către asociați / acționari. În acest caz, pentru întreaga valoare a dividendelor distribuite în cursul anului 2017, impozitul pe dividende trebuie declarat / plătit până pe data de 25 ianuarie 2018 - se aplică excepția. 

 

3. Societatea a distribuit dividende în cursul anului 2017, dar numai o parte dintre ele au fost achitate până la data de 31 decembrie.  


3.1. O parte din dividende a fost achitată în luna decembrie, dar la 31 decembrie au mai rămas dividende de plată - până pe data de 25 Ianuarie se declară și se achită impozitul pe dividende atât pentru sumele achitate în decembrie (regula standard), cât și pentru dividendele rămase ca datorie la data de 31 decembrie (se aplică excepția). Declararea și plata impozitului se face pentru suma cumulată (impozitul datorat pentru luna decembrie și impozitul datorat pentru dividendele neachitate până la 31 decembrie). 


3.2. Nu s-au făcut plăți de dividende în decembrie. Societatea are un rest de plată către asociați / acționari constând în dividende distribuite dar neachitate până la 31 decembrie - pentru suma reprezentând dividendele distribuite și neachitate în 2017 impozitul pe dividende se declară și achită până la data de 25 ianuarie 2018. 
 
Sumele reprezentând profituri nedistribuite din exerciții financiare anterioare (total sau parțial) nu generează obligații de plată.  

 

Definiția dividendelor

 

Pentru identificarea bazei impozabile aferente dividendelor distribuite, Codul fiscal cuprinde prevederi speciale (Art. 7 pct 11) în care definește noțiunea de dividend și enumeră cazurile în care o distribuire nu poate fi considerată dividend, astfel:  

Dividendul reprezintă o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant, drept consecință a deținerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele: 
a) o distribuire de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale a titlurilor de participare existente, ca urmare a unei operațiuni de majorare a capitalului social, potrivit legii; 
b) o distribuire efectuată în legătură cu dobândirea/răscumpărarea titlurilor de participare proprii de către persoana juridică; 
c) o distribuire în bani sau în natură, efectuată în legătură cu lichidarea unei persoane juridice; 
d) o distribuire în bani sau în natură, efectuată cu ocazia reducerii capitalului social, potrivit legii; 
e) o distribuire de prime de emisiune, proporțional cu partea ce îi revine fiecărui participant; 
f) o distribuire de titluri de participare în legătură cu operațiuni de reorganizare. 
  
Se consideră dividende din punct de vedere fiscal și se supun aceluiași regim fiscal că veniturile din dividende: 
(i) câștigurile obținute de persoanele fizice din deținerea de titluri de participare, definite de legislația în materie, la organisme de plasament colectiv; 
(ii) veniturile în bani și în natură distribuite de societățile agricole, cu personalitate juridică, constituite potrivit legislației în materie, unui participant la societatea respectivă drept consecință a deținerii părților sociale.