A fost schimbată modalitatea de depunere a declarației privind beneficiarul real
Publicat la 24.09.2020 in Societati comerciale
5487 0 comentarii
Depunerea declarației privind beneficiarul real se va face după noi reguli, după ce legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor a fost modificată. Anumite modalități de transmitere (formă electronică, poștă, curier) au fost eliminate.
Legea 129/2019 a fost modificată (iar) prin legea 208/2020, publicată ieri în Monitorul Oficial.
Cum se depune declarația privind beneficiarul real
Potrivit prevederilor legii 208/2020, declarația privind beneficiarul real se poate da în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public sau atestată de avocat.
Declarația prevăzută la alin (1) se poate da în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, având data certă, dată de notarul public sau atestată de avocat.
Înainte de modificare, legea prevedea că declarația privind beneficiarul real poate avea formă de înscris sub semnătura privată ori formă electronică și poate fi transmisă la oficiul registrului comerțului fără nicio altă formalitate, prin mijloace electronice, cu semnătura electronică sau prin servicii de poștă și curier. Declarația pe propria răspundere poate fi dată și în formă autentică, certificata de avocat sau dată în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului.
Declarația privind beneficiarul real
Reamintim că, potrivit legii 129/2019, pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative,
- Persoanele juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului depun la înmatriculare și ori de câte ori intervine o modificare o declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăților.
- Sunt exceptate de la obligația depunerii declarației prevăzute la alin. (1):
- a) regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat;
- b) persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali.
- În cazul persoanelor exceptate, în lipsa depunerii declarației privind beneficiarul real, Oficiul Național al Registrului Comerțului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăților pe baza documentelor care însoțesc cererea de înmatriculare sau pe baza evidențelor deținute în cazul societăților deja înmatriculate.
- Declarația pe proprie răspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum și modalitățile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice.
- Datele de identificare ale beneficiarului real sunt: numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, cetățenia, domiciliul sau reședința.
- Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
- Respectarea obligației privind beneficiarul real este îndeplinită și prin includerea, la înmatriculare, în actul constitutiv, a datelor de identificare a beneficiarilor reali și a modalităților în care se exercită controlul asupra persoanei juridice.
- Pe acelasi subiect
- ONRC: Valoarea capitalului social al unei societăți cu răspundere limitată nu poate fi mai mică de 1 leu
- Obligația depunerii declarației privind adaosul comercial a fost eliminată
- Capitalul social minim obligatoriu, de 200 lei, ar putea fi eliminat pentru SRL-uri
- ONRC recomandă mijloacele electronice de comunicare. Activitățile de asistență și audiență, doar cu programare