În acest sens, impunerea unui prag minim și a prezentării foii de vărsământ instituie birocrație suplimentară în vederea înregistrării unei firme, fără vreo consecință practică ținând cont de faptul că banii pot fi cheltuiți apoi în demersurile afacerii.  

 

Studiile realizate cu privire la pragurile minime de capital social arată că acolo unde ele sunt mici sau insignifiante, precum cazul României, acestea nu reprezintă niciun indicator relevant pentru firmă, nicio garanție veritabilă pentru creditori. Acest lucru este cu atât mai mult adevărat acolo unde fondurile subscrise drept capital social pot fi apoi imediat retrase și utilizate precum acoperirea cheltuielilor firmei, așa cum este cazul României.  

 

Potrivit acelorași inițiatori, au fost observate efecte pozitive că urmare a eliminării pragurilor minime de capital social, făcând mai ușoară înregistrarea afacerilor mici și mijlocii, atrăgând investiții și creștere economică.  

 

Pentru aceste motive, inițiatorii propun eliminarea pragului minim de 200 lei a capitalului social cu privire la SRL-uri, vărsarea să înaintea înregistrării și prezentarea foii de vărsământ în procedura de înregistrare, precum și cu privire la sancționarea administratorilor care încep operațiunile în numele SRL-urilor înainte de vărsarea capitalului social.  

 

Concret, în ceea ce privește modificarea Legii 321/1990 privind societățile comerciale, se va modifica art. 11, care va prevede: "Capitalul social al unei societăți cu răspundere limitată se divide în părți sociale egale", fără a mai menționa faptul că valoarea minima a capitalului social este de 200 lei.  

 

Propunerea legislativă a fost adoptată de către Senat, a primit aviz favorabil atât din partea Consiliului Economic și Social cât și din partea Consiliului legislativ.

 

Totuși, atenție! Prevederile de mai sus sunt parte dintr-un proiect de lege și nu se aplică momentan.