În urma modificărilor legislative din 27 martie 2020, în contextul stării de urgență, angajatul poate întârzia prezentarea la consultul medical - care poate fi efectuat È™i la distanță, prin telemedicină - iar medicul poate decide acordarea retroactivă a certificatului de concediu medical. Suplimentar, acordarea certificatului de concediu medical pentru carantină, pentru persoanele suspectate de infecÈ›ia cu noul coronavirus, are loc cu certitudine retroactiv. Din experiență membrilor noÈ™tri până în prezent vă comunicăm următoarele:

  • angajaÈ›ilor asupra cărora autoritățile române decid aplicarea măsurii de carantină instituÈ›ionalizată în spaÈ›ii special amenajate sau izolare la domiciliu nu li se comunică întotdeauna È™i faptul că vor beneficia de certificat de concediu medical de carantină. Astfel unii angajatori aleg variantele completării pontajelor cu concediu fără plată, concediu de odihnă sau È™omaj tehnic pentru a justifica absenÈ›a acestor angajaÈ›i. Ulterior aceÈ™ti angajaÈ›i pot prezenta certificatul de concediu medical acordat retroactiv È™i depus la angajator după data de 5, în condiÈ›iile legii;
  • angajaÈ›ii care È™tiu că vor primi certificat de concediu medical de carantină anunță acest lucru angajatorilor, însă întâmpină dificultăți în obÈ›inerea certificatului de la medicul de familie după ieÈ™irea din carantină/izolare. Medicul de familie nu poate acorda certificatul decât după ce primeÈ™te de la angajat adeverinÈ›a/documentul eliberat de DirecÈ›ia de Sănătate Publică care a dispus măsura de carantină/izolare angajatului È™i adeverinÈ›a eliberată de angajator (Anexa 7 modificată prin Ordinul 502/417/2020). Această situaÈ›ie generează tensiuni între angajat-angajator, pacient-medic.

 

Vă solicităm sprijinul pentru informarea angajatorilor È™i Inspectoratelor Teritoriale de Muncă despre aceste modificări legislative È™i soluÈ›iile existente pentru pontaj în absenÈ›a certificatului de concediu medical.

 

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie

 

Sursa: ITM Braila