Controale ITM pe șantiere - care sunt obiectivele programului
Publicat la 09.10.2020 in Controale ITM
1747 0 comentarii
ITM-urile desfășoară în prezent campanii privind obligațiile angajatorilor de a implementa măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecției lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.
Mai exact, este vorba despre o campanie națională privind obligațiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.
Grupul țintă este constituit din angajatorii și lucrătorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor (codurile CAEN 41, 42 și 43). Se vor verifica cu prioritate șantierele de construcții temporare sau mobile pe care se derulează lucrări, în funcție de numărul de subantreprenori, de numărul de accidente produse și de natura activităților specifice, cu risc mare de accidentare.
Un obiectiv al campaniei este de a crește gradul de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă privind riscurilor specifice în domeniul construcțiilor. În acest sens, angajatorii identificați conform criteriilor menționate mai sus vor fi invitați să participe la ședințele de conștientizare organizate de inspectoratele teritoriale de muncă, în cadrul cărora se vor prezenta motivele și modul în care se va desfășura acțiunea, evenimente produse în șantiere ca urmare a nerespectării prevederilor legale sau a instrucțiunilor proprii, precum și consecințele acestor evenimente.
Numărul de accidente de muncă înregistrat precum și gravitatea acestora, a fost factorul determinant pentru a continua și intensifica acțiunile de verificare și monitorizare, a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă în șantierele temporare sau mobile, precum și modul în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă în timpul acțiunilor de control.
Un alt obiectiv este de se îndruma angajatorii pentru crearea condițiilor care pot stimula lucrătorii, reprezentanții acestora, precum și sindicatele din domeniul construcțiilor pentru o participare cât mai activă la procesul de implementare a legislației specifice domeniului construcții, la promovarea programelor proprii ale angajatorilor pentru creșterea nivelului de securitate, precum și la promovarea bunelor practici identificate în campanie.
Se va continua implementarea modului de control testat în anul 2019, respectiv se vor realiza vizite de control la angajatori privind verificarea respectării cerințelor legale, bazate pe check-list-uri de control în domeniul sănătății și securității în muncă pentru șantiere temporare sau mobile. Acestea se vor completa pentru fiecare angajator controlat și se vor arhiva cu documentele de control încheiate pentru fiecare angajator controlat.
Activitatea de control se va axa și pe verificarea modului de realizare a măsurilor dispuse la termenele stabilite în procesele verbale de control încheiate cu ocazia controalelor efectuate.
Sursa: ITM
- Pe acelasi subiect
- Control ITM in domeniul transporturilor - ce au descoperit inspectorii
- Aproape 3000 sancțiuni aplicate de către ITM într-o singura săptămână
- Numărul firmelor verificate de ITM, în creștere: "se fac controale de zi, de noapte și în zilele de sfârșit de săptămână"
- Prevenirea COVID-19: ce verifică inspectorii ITM în timpul acțiunilor de control
- Inspectorii ITM au identificat mai multe tipuri de nereguli în cursul controalelor de săptămâna trecută