Ideea în sine nu e foarte complicată. Dacă unei companii, să spun, i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajații cu procentul corespunzător, practic, stabilește un program flexibil de muncă pentru angajați și statul plătește perioada de timp care nu e lucrată de angajați, corespunzătoare reducerii. Sigur, măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când apare o perturbare majoră pe piață, cum este criza economică, care a fost generată de epidemia de COVID, în cazul de față. Va trebui să stabilim o perioada de aplicare și va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism”, a declarat premierul Ludovic Orban. 

 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a arătat că este momentul ca atât cadrul legal, cât și întreaga abordare cu privire la piața muncii să fie adaptată situației și modului în care astăzi arată lucrurile în economie, referindu-se la nevoia reală, percepută odată cu declanșarea pandemiei, de a flexibiliza relațiile de muncă și de a adapta cadrul legal. 

 

Această măsură care vizează programul flexibil de muncă se va aplica pe o durată determinată de timp. 

 

Este vorba despre cei care au nevoie să lucreze altfel într-o situație excepțională. În al doilea rând, eu sunt pentru măsuri simple. (…) Adevărul este că cu cât complici schema, cu atât mecanismul devine mai greoi și sprijinul ajunge târziu la oameni. Oamenii au nevoie rapid de ajutor și cu cât schema e mai complicată cu atât mai greu este de pus în practică”, a declarat ministrul Muncii. 

 

Citește comunicatul integral pe mmuncii.ro