Listele de inventariere cuprinzând bunurile aparținând terților se trimit și persoanei fizice sau juridice, române ori străine, după caz, căreia îi aparțin bunurile respective, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la terminarea inventarierii, urmând ca proprietarul bunurilor să comunice eventualele nepotriviri în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea listelor de inventariere. 

În caz de nepotriviri, entitatea deținătoare este obligată să clarifice situația diferențelor respective și să comunice constatările sale persoanei fizice sau juridice căreia îi aparțin bunurile respective, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea sesizării. 

 

Consideram spre evidențiere următorul exemplu:

 

Exemplu: 

Societatea deține în concesiune un teren, pentru care plătește redevențe pe perioada contractului. Suma totală a redevențelor pe perioada contractului de 10 ani este de 20.000 lei.


Din punct de vedere contabil, valoarea totală a redevențelor pentru bunurile pe care societatea le are în concesiune se înregistrează extrabilantier astfel:

D 8036
Redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate

20.000 lei

 

Pe măsură plătii acestora, contul se creditează cu sumele achitate. De exemplu, plata redevenței aferente unei luni, în sumă de 167 lei se înregistrează astfel:

 

612

Cheltuieli cu redevențele, locațiile de gestiune și chiriile

=

5121

Conturi la bănci în lei

167 lei

 

Si extrabilantier:

 

C 8036
Redevențe, locații de gestiune, chirii și alte datorii asimilate

20.000 lei